Cassini a trimis poze din ultima sa misiune: Inelele lui Saturn si Terra cat un punct

Cassini a trimis poze din ultima sa misiune: Inelele lui Saturn si Terra cat un punct

Sonda Cassini se afla in ultima parte a misiunii sale, inainte de dezintegrarea in atmosfera planetei Saturn. A supravietuit trecerii intre Saturn si inelele sale, o zona neexplorata pana acum, si a trimis pe Terra imagini spectaculoase, in premiera. Mai mult, a fotografiat si Pamantul, de la o distanta de 1,4 miliarde de kilometri distanta.

Lansata in 1997, Cassini a calatorit prin Sistemul Solar timp de sapte ani pana cand a ajuns la Saturn, in iulie 2004. A avut misiunea de a se apropia cat mai mult de planeta. A reusit sa fotografieze nu doar norii de pe Saturn, ci si inelele planetei sau satelitii sai, asa cum e Atlas.

Reusita majora e insa faptul ca a patruns in spatiul de peste 2.000 de kilometri dintre planeta si inelele sale. Aceasta portiune a calatoriei putea sa distruga sonda, arata Science Alert.

In urma cu cateva zile, Cassini a realizat cel de-al 127-lea si ultim survol al lui Titan, cea mai mare luna a lui Saturn, trecand la mai putin de 1.000 de kilometri de suprafata sa.

In cei 13 ani de misiune pe langa Saturn, Cassini a acoperit aproape jumatate din orbita planetei, careia ii trebuie 29 de ani pentru o rotatie completa in jurul Soarelui.

„Nicio nava cosmica nu a mai ajuns atat de aproape de Saturn pana acum”, a declarat Earl Maize, din partea NASA, conform Sky & Telescope.

Cassini nu a ratat nici sansa de a fotografia Pamantul de la o asemenea distanta.

Si da, o intreaga planeta, cu peste 7 miliarde de locuitori, cu continente si oceane, a fost redusa la un punct, pentru ca atat se vede de la o distanta de circa 1,4 miliarde kilometri.

Cassini va muri oficial in 15 septembrie.

(Sursa:Ziare.com)

Părerea ta despre acest subiect:

Leave a Comment