Hollande, la Magurele: Franta si Romania pot sa implementeze laserul cel mai puternic din lume

Hollande, la Magurele: Franta si Romania pot sa implementeze laserul cel mai puternic din lume

Presedintele Frantei, Francois Hollande, a afirmat sprijinul tarii sale pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen si a sustinut proiectul organizarii unei armate comune europene, in contextul numeroaselor provocari existente pentru securitatea statelor membre UE, dar si sporirea investitiilor pe care Franta le face in Romania.

Presedintele Frantei efectueaza o vizita de stat in tara noastra, in program figurand intalniri cu presedintele Klaus Iohannis si cu premierul Dacian Ciolos, dar si o vizita la laserul de la Magurele, precum si inaugurarea fabricii de elicoptere Airbus de la Ghimbav.

Este prima vizita de stat efectuata de un presedinte al Frantei in Romania dupa 1997.

15:30 – Victor Ponta minimalizeaza importanta vizitei presedintelui Hollande la Bucuresti si sustine ca proiectul Laserului de la Magurele apartine guvernului sau, desi el a fost initiat si negociat de fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu si de fostul presedinte Traian Basescu, insinuand totodata ca actualul premier si sef al statului nu ar fi capabili sa demareze un proiect propriu.

„Azi vine la Bucuresti Presedintele Frantei, Francois Hollande (nu conteaza ca isi incheie mandatul si posibil cariera politica in aprilie anul viitor). Ce ramane pentru Romania dupa aceasta vizita, dincolo de cateva poze frumoase? Va fi insotit sa viziteze Proiectul Laserului de la Magurele (facut de Guvernul Ponta) si Fabrica de Elicoptere de la Ghimbav (negociata, semnata si demarata tot de Guvernul Ponta).

Oare pot Dl. Iohannis si Dl. Ciolos sa faca si ei macar un singur lucru, sa demareze un singur proiect pe care sa putem noi sa il vizitam in 2017?! Nein – Non – Ghinion!”, a postat ironic, marti, pe Facebook Victor Ponta.

13:33 – Ia cuvantul si presedintele Francois Hollande:

– Suntem intr-un cadru exceptional, este un simbol. Franta si Romania, datorita cercetatorilor si intreprinderilor care ii insotesc, pot sa implementeze laserul cel mai puternic din lume. Putem sa fim mandri! Cine ar fi spus acum cateva zeci de ani ca Franta si Romania ar putea fi lideri in acest domeniu? Datoram acest lucru dezvoltarii si increderii reciproce.

– Trebuie sa avem schimburi regulate economice, dar si o politica industriala. Relatiile noastre economice s-au intensificat permanent, Renault-Dacia a devenit o reusita europeana, reprezinta 3% din PIB-ul Romaniei.

– Franta este cel de-al treilea furnizor al Romaniei, dar si al treilea client al Romaniei. Schimburile noastre sunt foarte complementare in lantul de valori si in crestere continua.

– Camera de Comert din Romania sarbatoreste a XX-a aniversare. Circa 450 de companii franceze s-au instalat aici. Majoritatea intreprinderilor cotate la bursa in Franta sunt implementate aici.

– Le multumesc autoritatilor romane ca au facilitat accesul IMM-urilor la piata.

– In Romania exista o cultura in ceea ce priveste matematica, fizica. Presedintele este fizician. Aceasta traditie face sa putem sa incheiem parteneriate, in domenii precum securitatea cibernetica, cercetare, inginerie regenerabila.

– Solidaritatea este fundamentul Europei, dar fondurile structurale nu vin de la sine, un ghiseu de la care sa ne servim. Trebuie sa luam decizii impreuna, sa cream coeziune. E indispensabila la nivel european, altfel nu suntem decat o suma de parti separate, nu suntem un tot.

– Circa 100 de filiale din domeniul aeronauticii din Franta vor fi consolidate datorita investitiei de la Ghimbav. E un lucru bun pentru Romania, care va produce elicoptere, dar si pentru Franta. Sa luam exemplul Dacia-Renault.

– Daca Marea Britanie isi doreste sa aiba acces la piata europeana, dupa Brexit, va trebui sa accepte principiul de libera circulatie, dar acest principiu nu inseamna abuz.

– Sunt foarte bucuros ca ma aflu in Romania.

– Acest laser exceptional care va fi instalat aici impreuna cu firma Tales. Asta va insemna cooperare intre cercetatorii nostri, pentru foarte multi ani. Efortul de cercetare este indispensabil pentru o tara, pentru Franta, Romania, Europa. Natiunile care vor face cele mai mari eforturi vor avea de castigat peste tot in lume. Aveti mai multe intreprinderi franceze care au ales Romania.

13:20 – Klaus Iohannis tine un discurs, subliniind faptul ca la Institutul Horia Hulubei a fost construit primul calculator romanesc.

„Prezenta noastra aici confirma excelenta cooperare dintre Romania si Franta”, a subliniat seful statului.

Presedintele a afirmat ca a convenit cu omologul sau ca parteneriatul dintre Romania si Franta poate fi si mai eficient.

„Anul 2015 a fost unul record in privinta comertului bilateral”, a punctat presedintele.

Klaus Iohannis a mai precizat ca schimburile comerciale dintre Romania si Franta s-au diversificat considerabil. „Franta are investitii directe de peste 7 miliarde de euro”, a subliniat acesta.

De asemenea, presedintele a spus ca, pentru investitorii francezi, Romania ofera garantii de stabilitate si prosperitate.

„Este de dorit sa extindem colaborarea in domeniile auto, nuclear, energetic”, a mai punctat presedintele, adaugand, printre altele, ca Romania dispune de un potential consistent in domenii precum hi-tech.

Iohannis a mai afirmat ca Romania vrea sa reduca birocratia si sa isi gestioneze inteligent atuurile – calitatea fortei de munca si potentialul de inovare.

„Romania face o prioritate din dezvoltarea prin competitivitate”, a mai spus presedintele, reamintind ca tara noastra este campioana Europei la crestere economica in 2016.

„Aveti incredere in economia Romaniei. Putem realiza mai mult si mai bine, pentru romani si pentru francezi”, a subliniat Klaus Iohannis.

(Sursa:Ziare.com)

Părerea ta despre acest subiect:

Leave a Comment