La Izvoarele, oamenilor le fuge pamantul de sub picioare. Dealul se apropie periculos de sat

La Izvoarele, oamenilor le fuge pamantul de sub picioare. Dealul se apropie periculos de sat

Alunecarile din satul galatean Izvoarele au continuat in ultimele zile, solul deplasandu-se la vale si cu 5 metri in mai putin de o saptamana.

Potrivit Digi 24, terenul continua sa alunece si exista si posibilitatea ca satenii sa fie evacuati, daca surparile din ultimele 5 zile vor continua in ritmul acesta.

Un alt motiv de ingrijorare este si faptul ca au aparut crapaturi de peste un metru adancime, in zone in care ele nu existau acum cateva zile.

Desi defrisarile si topirea zapezii constituie motive ale alunecarilor de teren, Raluca Maftei, specialist al Institutului de Geologie, sustine ca acum este prea tarziu pentru impadurire, astfel incat fenomenul sa fie stopat.

„Sunt prea multe crapaturi in teren, este acum tardiv sa impadureasca zona, nici nu s-ar mai prinde copacii. Pana cand aceasta alunecare de teren nu se opreste si nu se stabilizeaza cu totul, asta nu este o solutie. Si, repet, trebuie sa facem un studiu complet si cu explorari in teren, nu doar cu observatii”, a spus Maftei, citata de Monitorul de Galati.

In plus, Mihai Diaconescu, de la Institutul de Fizica a Pamantului, sustine ca alunecarile de teren nu sunt influentate de cutremurele din zona, inclusiv cel de marti dimineata.

„Acest cutremur nu a avut niciun efect, dar daca am vorbi despre un cutremur de cel putin 5 grade, atunci, cum zona este deja instabila, alunecarea este pornita, nu stiu daca nu ar aparea efecte. Deocamdata aici este vorba despre apa de la ploi, de la zapezi, care a dus la alunecarea terenului mai evident.

Impadurirea ar fi fost o solutie daca ar fi fost facuta la timp, dar acum, pana ce nu se opreste aceasta alunecare de teren, este inutil. Daca nu ploua, este posibil ca natural sa se opreasca alunecarea, dar acum nu as putea da o solutie artificiala de oprire a fenomenului”, a precizat Diaconescu.

Alte motive pentru aceste alunecari de teren sunt terasamentul de pietris si lut sau exploatarile de gaze, de la circa doi kilometri de sat, care au fost facute prin fracturare hidraulica, nu insa si cutremurele repetate din urma cu cativa ani.

(Sursa:Ziare.com)

Părerea ta despre acest subiect:

Leave a Comment