Situatie incredibila la vamile Romaniei: Pe toata granita non-UE nu mai sunt scannere de aproape un an

Situatie incredibila la vamile Romaniei: Pe toata granita non-UE nu mai sunt scannere de aproape un an

Romania este una dintre putinele tari europene care au granite terestre cu state extracomunitare, adica din afara UE, insa tara noastra nu mai are de aproape un an scannere la 14 dintre cele 15 vami din nord, est si sud-vest.

Din totalul de 15 puncte de control vamal de la granitele cu Ucraina, Moldova si Serbia, scanner mai exista doar la vama Albita, dar si acesta va fi mutat mai la nord, la vama Stanca-Costesti, ambele la granita cu Republica Moldova, relateaza Digi 24.

Sursa citata noteaza ca aceste aparate sunt deosebit de importante la punctele de trecere a granitei cu state din afara spatiului UE, deoarece ajuta la depistarea tigarilor de contrabanda si a altor marfuri de acest fel, precum si a drogurilor sau a valutei.

„In acest moment, din cele 15 scanere pe care le avem la frontierele noncomunitare, functioneaza doar unul. Acesta situatie am regasit-o in luna iulie, cand am fost numit vicepresedinte ANAF, coordonator al Vamilor.

Unul dintre motive ar putea fi desfiintarea Autoritatii Nationale a Vamilor. In momentul in care exista Autoritatea Nationala a Vamilor, procedurile de mentenanta, de reparatii si de punere in functiune erau mult mai facile, mult mai usoare, fiind o structura de sine statatoare”, a spus Dorel Fronea, vicepresedinte al ANAF.

In lipsa scannerelor, singura sansa a autoritatilor sa prinda infractorii sta in nasul cainilor politisti.

Tara noastra are cea mai lunga granita extracomunitara dintre toate statele membre UE. Romania, Bulgaria, Croatia si Polonia au cate trei vecini care nu fac parte din Uniune. Pentru a putea intra in spatiul Schengen, Romania trebuie sa se puna la punct perfect din perspectiva acestor puncte de frontiera, inclusiv al dotarii cu scannere.

(Sursa: Ziare.com)

Părerea ta despre acest subiect:

Leave a Comment