Strainii ne iau pamantul – un pericol real sau ne-am intors la „Nu ne vindem tara”?

Strainii ne iau pamantul – un pericol real sau ne-am intors la „Nu ne vindem tara”?

Presedintele Iohannis se declara „ingrijorat” de faptul ca aproape o treime din terenul nostru agricol a fost deja cumparat de straini, iar ministrul Agriculturii lucreaza de zor la modificarea legislatiei.

De ce ne temem, insa? Vor fugi strainii cu pamantul peste granita? Am revenit la prejudecatile rezumate in celebrul slogan iliescian din anii ’90 „Nu ne vindem tara!”?

„Nu pleaca cu pamantul, dar pleaca cu productia. Si ce facem cu populatia din mediul rural, care era angrenata in agricultura, le platim oamenilor ajutoare sociale?”, ne-a raspuns Emil Dumitru, presedintele Federatiei Nationale PRO AGRO.

Intr-adevar, problema nu e deloc simpla, asa cum pare la prima vedere pentru necunoscatori.

Un studiu realizat in 2015 de Transnational Institute pentru Comisia Europeana si citat de Economica.net arata ca situatia din Romania este dramatica. Peste 30% din terenul arabil al Romaniei era controlat de cetateni straini, printre marii proprietari aflandu-se cetateni libanezi, italieni, austrieci, banci sau companii de asigurari.

Conform sursei citate, cea mai mare ferma din Romania detinuta de cetateni straini apartine companiei libaneze Maria Group si ocupa circa 65.000 de hectare. Beneficiind de un port si de depozite de cereale proprii, grupul exporta carne si cereale in special in Orientul Mijlociu si Africa de Est.

In raport se vorbeste pe larg si despre efectele negative asupra economiei locale, printre care folosirea produselor chimice, care influenteaza mediul si animalele, dar si cresterea ratei somajului in mediul rural, pentru ca marii investitori nu ofera si locuri de munca pe masura.

In loc de ferme familiale, saracie si asistati sociali

Intrebat de ce ne temem de strainii care ne cumpara pamanturile, Emil Dumitru, presedintele PRO AGRO, ne-a raspuns: „In primul rand, Romania este singurul stat care nu a luat niciun fel de masuri pentru a-si proteja cel mai de pret bun pe care il are, pana la urma – terenul agricol”.

„Toate celelalte state au instituit tot felul de filtre, pentru ca achizitia de teren sa fie legata strict de productia din agricultura si productia marfa sa fie mai degraba valorificata cu valoare adaugata, nu sa fie exportata ca materie prima, si sa exportam astfel subventie. Daca suprapunem harta cu cele mai mari exploatatii care sunt detinute de persoane juridice nerezidente in Romania cu harta saraciei, observam ca acolo este si saracia cea mai mare”, a adaugat acesta.

Emil Dumitru spune ca, din cauza „fenomenului de acaparare a terenurilor”, cei care le vand „nu mai au alternative, nu pot fi antreprenori, nu pot face ceva, asa ca e normal sa ajunga in zona asistatilor social”.

„Un al doilea aspect este legat de securitatea alimentara. Daca, Doamne fereste, exista un an cu calamitati si ar trebui sa asiguram din productia interna hrana populatiei, iar productia marfa detinuta de aceste companii straine poate sa circule liber oriunde in Europa sau in lume, atunci Romania va constata ce inseamna sloganul ‘Noi nu ne vindem tara!'”, a subliniat presedintele PRO AGRO.

Fermierul roman care a curatat balariile vs agentii imobiliari

Acesta a tinut sa precizeze ca producatorii romani nu au nimic cu persoanele fizice care sunt rezidente in Romania si desfasoara activitati agricole aici.

„Dar nu suntem de acord cu acei investitori care s-au transformat in agenti imobiliari. Au cumparat terenurile, le-au dat in arenda si asteapta sa creasca preturile, pentru ca ulterior sa le vanda tot romanilor.

Ei vin cu dobanzi subventionate, de 1%, din statele membre de unde sunt, cumpara terenuri intr-o veselie in Romania, pentru ca Romania este un El Dorado, o tara nereglementata, si obtin profit imediat. Iar fermierul roman, care timp de 26 de ani a curatat balariile, nu poate cumpara terenuri in ritmul in care cumpara ei, pentru ca nu se poate imprumuta la dobanzile pe care bancile din Romania le practica”, a argumentat acesta.

Am negociat prost tratatul de aderare la UE

Intrebat de ce a ajuns Romania in aceasta situatie si de ce nu s-au schimbat lucrurile in timpul ultimelor guvernari, presedintele Federatiei PRO AGRO a subliniat ca presedintele Romaniei a ridicat „in mod legitim” aceasta problema, cerand Executivului sa o solutioneze.

„Romania a negociat foarte prost tratatul de aderare la UE, a considerat terenul agricol ca pe o piata de capital, iar cei care au mers la Bruxelles n-au stiut sa negocieze capitolul ‘vanzarea terenurilor'”, a explicat acesta.

Modificam Constitutia?

Intrebat daca se mai poate face acum ceva, fara sa intram in conflict cu Bruxelles-ul, Emil Dumitru a raspuns: „Se poate, da”.

„Noi nu intram in conflict cu cei de la Bruxelles daca avem o fundamentare corecta a legislatiei si introducem filtre si criterii obiective, astfel incat doar in baza lor sa poata cineva sa cumpere teren agricol.

In Franta, de exemplu, daca nu ai pregatire de specialitate, nu ai cum sa cumperi teren agricol. Avem un studiu facut de Comisia Europeana in care Romania e data exemplu negativ.

Eu strang acum semnaturi pentru a constientiza clasa politica. Din cauza acestei lipse de reglementare, ne vom trezi la un moment dat ca, in loc sa avem 3 milioane de gospodarii individuale si ferme de familie, o sa avem cativa mastodonti cu zeci de mii de hectare, iar in mediul rural o sa platim ajutoare sociale. O sa incurajam nemunca, in loc ca familiile sa isi castige existenta din cresterea animalelor, din cultivarea terenului”, ne-a mai declarat acesta.

Emil Dumitru ne-a explicat ca federatia pe care o conduce a declansat o campanie de strangere de semnaturi pentru modificarea Constitutiei, astfel incat sa fie interzisa „vanzarea terenurilor catre persoanele fizice nerezidente si persoanelor juridice care nu au actionariat in Romania”.

„Suntem abia la inceput, dar o sa strangem 500.000 de semnaturi, negresit”, s-a aratat acesta convins.

El a recunoscut ca sursa de inspiratie a fost Ungaria.

„O sa imi spuneti ca Ungaria are infringement pe subiectul asta, dar intre timp, in zece ani, in douazeci de ani, va reusi sa consolideze ferma de familie si clasa de mijloc. Cred ca se impune si in Romania o astfel de dezbatere”, a adaugat specialistul in agricultura.

In calitate de presedinte al Federatiei PRO AGRO, Emil Dumitru ne-a precizat ca a participat la discutiile cu ministrul Agriculturii despre noul proiect de lege privind vanzarea de terenuri.

Rugat sa puncteze care sunt principalele modificari introduse, Emil Dumitru a enumerat: „pregatire profesionala, rezidenta in Romania timp de 5 ani, sa fie fermier activ, adica veniturile pe persoana juridica sa fie compuse in majoritate din desfasurarea activitatilor agricole si sa nu aiba voie sa arendeze terenul cumparat”.

(Sursa:Ziare.com)

Părerea ta despre acest subiect:

Leave a Comment